De schoonheid van een meerstemmig koor

De schoonheid van een meerstemmig koor

Wijk aan Zee telt 850 gebouwen. En – jawel – er staan meer dan vierhonderd organisaties in ons dorp ingeschreven. Denk daarbij aan bijvoorbeeld stichtingen, verenigingen en BV-s. Wat zegt dat? Wijk aan Zee bruist van de activiteit en ieder heeft zijn eigen manier er iets van te maken. Zo zijn er drie koren in het dorp. En op het Julianaplein hebben we twee frituuruitbaters. Een buitenstaander zegt al gauw: ‘Waarom gaan die twee niet samen?’ Nou – heel eenvoudig – ze hebben allebei een ander idee over frituur. En het dorp heeft zo meer te bieden; ieder zijn smaak.

Vraag een inwoner van Wijk aan Zee naar de overlast door Tata en de grafietregens. De eerste zal wijzen op te slappe regelgeving. De tweede onderstreept de falende handhaving. En een derde meent dat de vervuiler beter z’n best moet doen. Alle drie trekken op hun eigen wijze aan de bel. Een advertentie, een brief, een lied, een gedicht, een bezwaarschrift, een optreden voor de televisie, een meldpunt en wellicht een rechtszaak.

Meerstemmig uit Wijk aan Zee zich over de vervuiling. Dat is een groot goed. Wijk aan Zeeërs zijn creatief, eigenzinnig en laten zich niet de mond snoeren. De eerste keer als je het hoort, ben je overdonderd door de veelheid. Maar het is net als bij een meerstemmig koor. Als je aandachtig luistert, hoor je hoe mooi de verschillende stemmen elkaar aanvullen en versterken.

Dat is ook de uitdaging voor regelgevers, handhavers en vervuilers. Luister goed en luister naar iedereen. Dat is soms lastig, maar het is wel de manier om samen tot een betere toekomst te komen.

In Wijk aan Zee komen we elkaar op straat tegen. Een knipoog, een handgebaar of een blik is al voldoende om elkaar te laten weten dat ieders initiatief van waarde is. Misschien is het aanleiding om eens samen te zitten en een verschillende kijk op de zaak uit te wisselen. Of om de ander aan te moedigen: ‘Hé, ik zag je in de krant. Leuk!’ Want, ook al kunnen aanpak of visie verschillen, we delen een vurige liefde voor Wijk aan Zee.

Ons Wijk aan Zee dat de internationale beweging van ‘cultural villages’ begon en tot bloei bracht, Ezels en Kwasten bedacht, de Smaakmarkt, het Jutterspad en de Zeepkistenrace tot een knetterend succes maakte en nog zoveel meer te bieden heeft. Met z’n allen staan we voor ons mooie, bijzondere en eigenzinnige dorp.

25 januari 2019.
De Dorpsraad

Laatste berichten

Deel deze bericht